RECEPT


9-Timmars bröd.             Ungsvärme: 225 gr.
13 dl vatten (37 grader)
50 gr jäst
4 tsk salt
1 dl ljus sirap
2 kg rågsikt (blir i regel lite över)

Blanda till degen som en vanlig bröd deg. Dvs, lös upp jästen i fingervarmt vatten,fort.
Degen ska vara lite kladdig, så spar lite mjöl till utbakningen.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk i bunken.
Ta upp degen på bakbordet.
Degen är stor, så dela upp den direkt i 3 delar så är den mera lätt hanterlig.
Forma till levrar och lägg på tvären i en bakplåtsklädd långpanna.
Pensla med olja mellan bröden, så är det lättare att dela dom efter bakning eftersom dom jäser ihop.
Låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk.
Baka sedan bröden i 25 minuter i nedre delen utav ugnen.
Därefter stänger man av ugnen helt och låter bröden stå i eftervärmen i 9 timmar med HELT stängd lucka......smyguppna alltså INTE.
Ta sedan ur bröden och linda in dom i bakdukar en stund.
Ät njut och frys in!



Play do lera......
2½ dl Vetemjöl
1 dl Salt
2½ dl kokhett vatten
1 msk Matolja
1 msk Citronsyra
+ ett par droppar valfri karamellfärg.Blanda ihop till en slät smet, går bäst med elvisp.Förvaras enklast i plastlåda med lock i kylen och kan sparas i 1-2 månader.
Vitlöks sås.
3 dl gräddfil
1 riven vitlöksklyfta
Majonäs efter smak
Nymalen svartpeppar
Låt stå och dra lite.
Passar ju toppen till det mesta....kebab,
grillat, topping på chili con carnen eller gulachgrytan.


Varm Smörgåstårta. 5 Port.1 Paket Polarbröd(3 stycken runda stora skivor)
2 Paket Bacon
2 St creme freich
1 Purjolök
Riven ost
Tomater

Skär bacon och purjolök i mindre bitar.
Börja med att bryna baconet i en djup stekpanna eller gryta.
Ös ner purjon och fräs med den en liten stund.
(Baconet ska få färg men purjon ska bara mjukna)
Rör ner creme freichen och krydda med svartpeppar & salt, smaka av. Det ska vara en krämig smak men ändå lite syrlighet kvar. Låt småputtra en liten stund.
Varva sedan polarbröd med baconröran på en smörgåspapper klädd plåt.
Avsluta även med baconröra på toppen och se till att röran kommer långt ut på brödkanterna.
Toppa med skivad tomat och riven ost.
Grädda i ugnens mitt i ca 15 minuter i 200 grader
Ätes direkt, men kan även ätas kall.......
dock INTE gott att värma upp dagen efter.

Apelsinris. 4 port.

1 dl långkornigt grötris el 1 dl långkornigt matris,
kokas upp med mera vatten än det ska vara.
Koka utan salt & koka tills det bara är en gnutta tuggmotstånd kvar.
Ta av och skölj med iskallt vatten.
Häll upp detta i en skål.


Skala 2-3 apelsiner(beroende på hur mycket apelsin du vill äta),
skiva & dela i mindre bitar.


Blanda ner detta i riset och 1½ dl strösocker.
Låt stå i minst 1 timme.
Häll av överflödig vätska som bildats och blanda alltihopa med 2-3 dl hårt vispad grädde utan socker.


Crisp Tårta.                     125 grader på ugnen.
4 ägg vitor
3 dl strösocker
3 dl rise crisp
4 droppar ättiks sprit

Vispa äggvitorna med elvisp, under tiden som du vispar så öser du ner sockret lite i taget.

Smeten ska bli vit & fast.
Droppa i ättikan + rör ner rise crispen med en slev.
Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en långpanna.

Grädda i 70-80 minuter(den ska knappt få färg, utan bara stelna) stäng av värmen & låt stå kvar på eftervärme, ca 20-30 minuter.
Under tiden blandar du:4 ägg gulor
1 dl strösocker
1 dl grädde
125 gr smör(inte margarin)
1 msk vaniljsocker

Sjud ihop detta under omrörning till en tjock smet.
Ta från plattan & låt kallna.

Efter att ni tagit ut tårtan ur ugnen, så dela den i mitten med en vass kniv.
Lägg den ena delen på uppläggnings fat & bre över fyllningen. Lite i taget brukar jag ta & låta det sjunka in lite innan jag lägger på resten av fyllningen, det rinner nämligen lätt över kanterna annars.
Lägg till sist över den andra bottnen.
Vispa 3 dl grädde med lite vaniljsocker, bre detta på toppen & strö över hackad daim.
Ät och njut.

Vill man frysa denna tårtan, så går det utmärkt att göra det.
Men då lägger man inte över grädde, utan det gör man vid servering.
Jag brukar linda in tårtan i plast folie och lägga i frysen.
Bara att ta fram ca 30 minuter innan fikat & den klarar sig läge i frysen =)

Bli inte avskräckta över den långa beskrivningen, den är super lätt att göra.
Dock behövdes det lite övning för att få tårtan "fin".
Den spricker nämligen ganska lätt, men det brukar gå att dölja rätt så bra.

Super god, uppskattad.....men ganska söt!
Lycka till =)



Gula rutor.     175 grader på ugnen

4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 ½ dl ljummet vatten

Blanda ägg & socker vitt/poröst.
Blanda i resten av ingredienserna &
Grädda i smord & bröad långpanna, ca 15 minuter.

Under tiden kakan gräddas,
blanda då detta i en kastrull:

200 gr smör/margarin
2 ½ dl strösocker
2 ägg gulor
4 msk vaniljsocker

Låt smöret smälta lite innan övriga ingredienser blandas ner under ordentlig omrörning.
Ägg gulorna bränner nämligen lätt vid och smeten får bruna fläckar......så blanda väl :)
Kokas upp men tag ifrån plattan när första bubblan kommer.
Häll detta över kakan när den svalnat något.

Strö kokos över och skär i lagom stora bitar.

Snickers kakor.

1 dl Strösocker
2 dl ljus sirap
1 Burk jordnötssmör med bitar(crunchy)
1 Liter carn flakes eller special K som krossas
1 dl cocos
100 gr mörk blockchoklad
1 tsk olja


Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull. Rör noga och ta ifrån plattan när det börjar bubbla.
Blanda detta med dom krossade flingorna och cocosen.
Tryck ut i braspanna(liten långpanna)
Smält blockchokladen och blanda i oljan.
Bred detta över jordnötssmeten och ställ kallt.
Skär i lagom stora bitar när den har kallnat. Går utmärkt att frysa.


kladdkaka.
Ugnstemp: 200, varmluft: 175
100 gr margarin
20 gr ljusblockchoklad
2 ägg
2½ dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver.
Smält margarinet och lägg i blockchokladen så allt smälter samman.
Vispa ägg & socker vitt & poröst.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner i äggsmeten, sist i med margarin & chokladen. Blanda väl.
Häll smeten i en stor aluminiumform (ca 21 cm).
Grädda i mitten utav ugnen ca 15 minuter.
Ta ut kakan och kyl ner den snabbt....helst in i kylen direkt.
Låt stå minst 1½ timme i kylen eller allra bäst över natten.
Avnjut med nyvispad grädde ;)



Hemmalagad DAIM:
2 msk vetemjöl
1 msk kakao
1 dl strösocker
2 msk smör eller margarin(30g)
2 msk sirap
(jag brukar blanda i lite hackad mandel, mest för att det är gott men det är inte med i original receptet)


Garnering: 100g ljus blockchoklad(ta gärna en god sådan)
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt blandningen koka under omrörning 4-5 minuter tills allt smält och är lite segt.
Bred ut smeten på bakplåtspapper till en ca 10-15 cm stor platta & låt stelna.
Bryt lagom stora bitar.
Smält blockchokladen i vattenbad.
Doppa snabbt bitarna i chockladen & lägg tillbaka på papperet tills allt har stelnat.
Förvaras kallt.

Rispuffar som är super enkla att göra.
Smält blockchoklad i vattenbad.
Blanda i vårgårdapuffar och klicka ut små högar på bakplåtspapper.
(Tips; russin och nötter fungerar ju oxå att blanda i)
Låt stelna & bryt i bitar.


Sen gjorde vi "chokladgubbar" i formarna som varit i årets chokladkalendrar.
Vattenbad igen och ha eventuellt i lite cocosfett(smaksak).
Fyll formarna och låt stelna.




Slutresultatet blev det här......


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails